Themaweek Geld 2019

geldkant Deze week zijn alle leerlingen op een theoretische en praktische manier aan de slag gegaan met het thema geld. De week was gevuld met inspirerende gastlessen, veelzijdige lesprogramma’s en interessante excursies. Ook hebben leerlingen zich ingezet voor het goede doel.

De meeste leerlingen uit onze eerste klas kenden de betekenis van het spreekwoord ‘het groeit niet op mijn rug’. ‘Tijd is geld’, was onbekender. Tijdens de hele week hebben deze leerlingen hun eigen inkomsten en uitgaven bijgehouden en ook berekend wat hun kleren, schoenen, sieraden kostten die ze die dag aanhadden. Ze waren hiervan onder de indruk. Verder is de eerste klas onder andere naar het Tropenmuseum gegaan om daar de vaste expositie ‘Heden van het slavernijverleden’ te bekijken. Dat slaven als bezit en geld werden gezien en niet als mensen maakte eveneens veel indruk.

De tweede klas heeft zich met name ingezet voor het goede doel: ze hebben via een sponsorloop geld ingezameld en daarmee eten gekocht voor de voedselbank. Onze derde klas was meer op pad dan op school. Zij hebben onder andere een bezoek gebracht aan De Nederlandse Bank, het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum. De vierde klas heeft gastlessen gevolgd die een antwoord gaven op de vraag ‘Hoe word je rijk?’. Tijdens deze gastlessen kregen ze uitleg over onder andere studiefinanciering, boetes, fraude en verzekeringen.

De taalklassen hadden ook een productieve en leerzame week. Zo is er een uitgebreide gezonde lunch gemaakt door leerlingen uit klas LNA1 en LNA2 voor niet meer dan €1,- per persoon. Klas LNB1 heeft samen met de derde klas en klas LNB2 de interactieve theatervoorstelling ‘Eigen schuld’ bijgewoond. Ook zijn ze naar het Rijksmuseum geweest. Klas LNB2 heeft hun nieuw verworven woordenschat verwerkt in een kleurrijke zelfgemaakte geldkrant.

Klik hier voor het fotoalbum van deze themaweek.