Trainingen in mediawijsheid voor docenten en leerlingen

Leerlingen en enkele docenten van het Luca krijgen sinds dit schooljaar lessen in mediawijsheid. Bureau Jeugd & Media was afgelopen week bij ons op school om een veelzijdige gastles te geven aan onze eerstejaars.

Populaire apps als WhatsApp, Instagram en Snapchat maken al jaren deel uit van de leefwereld van onze leerlingen en juist daarom is een gastles met als titel Whatshappy geen overbodige luxe. De gastles werd gegeven door een mediacoach van Bureau Jeugd & Media en had als thema: online communiceren. Het doel van de les was om de leerlingen ‘mediawijzer’ te maken. Onze eerstejaars brachten tijdens deze les hun interesses op het gebied van apps, games en sociale media in kaart en leerden spelenderwijs over de mogelijkheden en risico’s van social media.

Via een klassikaal kaartspel deelden ze hun ervaringen met de hierboven genoemde onderwerpen. Zo werd het bijvoorbeeld positief bevonden om via WhatsApp gratis te chatten met vrienden en familie, maar leerlingen gaven ook toe dat ze soms wel eens iets te lang zaten te gamen of dat ze het geen fijn idee vonden dat je elkaar met smartphones soms stiekem kan filmen. Uiteindelijk hebben onze leerlingen in groepjes een poster gemaakt waarin ze afspraken omtrent het gebruik van sociale media hebben vastgelegd.

Achtergrondinformatie: dit schooljaar zijn vijf van onze docenten gestart met de opleiding Mediawegwijs voor het Onderwijs in Amsterdam onder leiding van Bureau Jeugd & Media. Er wordt gewerkt aan een duurzame doorlopende leerlijn Mediawijsheid, waarin gewerkt wordt aan kerndoelen voor digitale geletterdheid en burgerschap. Ook andere 21ste -eeuwse vaardigheden als creativiteit, samenwerken, communiceren en kritisch denken krijgen aandacht binnen deze opleiding.